matematyka.wiki

matematyka jest prosta

Szukaj

Menu

Odejmowanie ułamków

Odejmowanie ułamków podobnie jak przy sumowaniu ułamków polega na odjęciu obu liczników ułamków pod warunkiem, że mianowniki ułamków są takie same. Jeśli mianowniki nie są takie same należy ułamki sprowadzić do wspólnego mianownika. Natomiast jeśli odjemna lub odjemnik jest liczbą mieszaną, należy w pierwszej kolejności zamienić tą liczbę na ułamek niewłaściwy.

$$\frac{a}{m}-\frac{b}{m}=\frac{a-b}{m}$$

Przykłady dla mianowników identycznych:

$\frac{1}{3}-\frac{2}{3}=-\frac{1}{3}$

$\frac{5}{6}-\frac{2}{6}=\frac{3}{6}=\frac{1}{3}$

$\frac{4}{10}-\frac{2}{10}=\frac{2}{10}=\frac{1}{5}$

Przykłady dla mianowników różnych:

$\frac{1}{2}-\frac{1}{3}=\frac{1\cdot 3}{2\cdot 3}-\frac{1\cdot 2}{3\cdot 2}=\frac{3}{6}-\frac{2}{6}=\frac{3-2}{6}=\frac{1}{6}$

$\frac{2}{5}-\frac{7}{10}=\frac{2\cdot 2}{5\cdot 2}-\frac{7}{10}=\frac{4}{10}-\frac{7}{10}=\frac{4-7}{10}=-\frac{3}{10}$

Cytat na dziś

Ciało człowieka nie może być narysowane za pomocą cyrkla i linijki, ale powinno być narysowane od punktu do punktu.
A.Durer